Wat te doen in Málaga?

Málaga de hoofdstad van de Costa del Sol is geliefd bij vele toeristen uit binnen en buitenland, vanwege het heerlijke klimaat, het ruime culturele aanbod, de indrukwekkende historische bezienswaardigheden, de heerlijke lokale gastronomie, en het mooie compacte historische centrum. Deze trendy Andalusische stad heeft de laatste jaren door een volledige transformatie aan populariteit gewonnen. Over historie heeft Malaga niks te klagen. Het is zelfs een van de oudste steden van Europa, die zo ongeveer 3000 jaar geleden gesticht is door de Feniciërs. Verschillende beschavingen hebben vervolgens hun sporen nagelaten in Málaga. Vooral de invloed van de Islamitische Moren, die in de regio bijna 8 eeuwen regeerden, is nog heel duidelijk terug te zien in de architectuur, en onder andere zelfs in de taal, gastronomie, cultuur, en muziek.

Na de industriële gouden 19e eeuw van Málaga raakte de stad in diep verval door onder andere epidemieën, een aardbeving, een burgeroorlog, en een dictatuur. Málaga is echter in de laatste jaren door een indrukwekkende transformatie uitgegroeid tot een prachtige trendy en levendige stad. Het historische centrum met zijn marmeren straten, gezellige pleintjes en vele authentieke en trendy restaurantjes is  verbonden met onder andere de mooie gezellige nieuwe haven Muelle 1, het (stads)strand la Malagueta, en de iets verder gelegen gezellige visserswijken (Pedregalejo en El Palo).

Málaga is een ideale stedentrip bestemming geworden, en niet alleen vanwege de gemiddeld meer dan 300 zonnige dagen in het jaar. Steeds meer travel blogs, zoals atravelnote.nl, weten de weg naar Málaga te vinden, en bloggen hun ervaringen over het ‘leuke’ Málaga. Met onze Málaga fietstour met Nederlandse gids krijg je direct een perfect volledig beeld van het mooie Málaga. Op deze pagina vind je een selectie van wat er onder andere allemaal te vinden is in Málaga aan bezienswaardigheden, cultuur, en eet & drinkgelegenheden.

Bezienswaardigheden van Málaga

Kathedraal van Málaga

De kathedraal

De imposante kathedraal van Málaga, officiële naam la Catedral de la Encarnación, wordt in de volksmond la Manquita genoemd. De bijnaam la Manquita, oftewel de manke dame, verkreeg de kathedraal vanwege het feit dat éen van de twee torens nooit is afgebouwd. De oorsprong van de hoogste kathedraal van Andalucia ligt in het jaar 1487, het jaar dat de Katholieke koningen Ferdinand en Isabela hoogstpersoonlijk Málaga veroverde op de Moren.

Meer info over de Kathedraal
Fietstour Málaga Alcazaba

Alcazaba

Het Alcazaba van Málaga is het historische pronkstuk van de stad. Dit Moorse Alcazaba, afgeleid van het Arabische woord (Alkasbah) voor Citadel, werd gebouwd in de 11e eeuw in opdracht van de koning van het Berber rijk (Taifa) van Granada, waar Málaga in die periode onderdeel van was. Voor de bouw van het fort werden materialen gebruikt van het nabijgelegen Romeinse theater. Vooral de pilaren en marmeren stenen werden voornamelijk als ondersteunend materiaal verwerkt in de poorten en muren.

Meer info over het Alcazaba
Romeins Theater Málaga

Romeins Theater

Het Romeins Theater van Málaga is een van de oudste historische monumenten van de stad. Een eeuw voor Christus werd begonnen aan de bouw van het theater. De werkzaamheden duurden bijna 150 jaar, resulterend in een prachtig bouwwerk gemaakt van marmer. Bijna 2 eeuwen hebben de Romeinen in Málaga kunnen genieten van hun theater. Het theater/de locatie werd uiteindelijk onderdeel van het productieproces van de Romeinse delicatesse Garum.

Meer info over het Romeins Theater
Gibralfaro Málaga

Gibralfaro kasteel

Het Gibralfaro kasteel werd in de 14e eeuw door de Moren gebouwd als huisvestiging voor de soldaten en als bescherming voor het Alcazaba. Door de strategische ligging boven op de berg van Gibralfaro, afkomstig van de het Arabische Jabal-Faruk, de berg van de toren, hadden de Feniciërs er een tempel en vervolgens de Romeinen een fort/wachttoren gebouwd. Het Gibralfaro kasteel bestaat uit dubbele verdedigingsmuren.

Meer info over het Gibralfaro
Markt Málaga

Mercado Atarazanas

Een bezoek aan de centrale markt van Malaga, officiële naam Mercado Atarazanas, mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Málaga. De naam Atarazanas stamt af van het Arabische woord voor scheepswerf. In het Arabische Málaga stond op de plek van de huidige versmarkt een scheepswerf waar boten en schepen werden gerepareerd. Deze scheepswerf lag aan de zee, waarvan de golven in die periode tot aan de gehele zuidkant van de Moorse stadsmuur kwamen.

Meer info over de markt

Musea van Málaga

Picasso Malaga

Picasso Museum

Een museum ter ere aan Pablo Picasso mag in Málaga uiteraard niet ontbreken. Picasso zag in 1881 in ‘zijn’ Málaga, aan de Plaza de la Merced, het levenslicht. Ondanks dat hij er maar 10 jaar officieel gewoond heeft is Picasso met afstand de bekendste Malagueño. Zijn bekendste achternaam, van de twee, kom je in de stad te pas en te onpas tegen. Het Picasso Museum van Málaga bestaat uit een privé collectie van familieleden van Pablo Picasso. Het herbergt 233 kunstwerken in 11 verschillende zalen.

Meer info over het Picasso Museum
Centr Pompidou Málaga

Centre Pompidou Málaga

In 2005 werd onder luid tromgeroffel het Centre Pompidou Málaga geopend. Het museum is een filiaal van het gelijknamige prestigieuze museum van moderne kunst in Parijs. Zoals in he Pompidou in Parijs draait het in de vestiging in Málaga ook moderne 19e eeuwse kunt. De kunstwerken in het Centre Pompidou Málaga zijn allemaal afkomstig uit Parijs. Het Centre Pompidou Málaga is gehuisvest in de vernieuwde moderne havenkade van Muelle 1.

Meer info over het Centre Pompidou Málaga
Museo de Málaga

Museo de Málaga

Het prachtige historische douanepaleis is sinds 2016, na de opening door de koning van Spanje, het huis van het Museo de Málaga. Dit indrukwekkende museum is een samenvoeging van de provinciale collectie van schone kunsten en het provinciale archeologische museum. Het in die tijd aan zee liggende douanegebouw werd in de 18e eeuw gebouwd op de plek van het Moorse havengebouw.

Meer info over het Museo de Málaga

Eten & drinken in Málaga

Málaga Restaurant tips

Tips Restaurants en bars in Málaga

Málaga is vandaag de dag een bruisende stad met een enorm aanbod aan leuke restaurantjes en barretjes. Van authentieke kleine tapasbarretjes tot aan trendy en hippe restaurants. Je vind het allemaal in Málaga. Ook qua barretjes is het in Málaga goed toeven. Van terrasjes in de zon, traditionele wijnbodegas, tot aan roof top bars met prachtige uitzichten over de stad. Hier vind je een up to date lijst van de beste en leukste eet & drink-gelegenheden van Málaga.

Málaga eten & drinken Tips
Begin chat
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?