Picasso Museum Málaga

Een ode aan de bekendste Málagueño aller tijden

Picasso Museum Málaga

150 150 Fietstour.com

Een museum ter ere aan Pablo Picasso mag in Málaga uiteraard niet ontbreken. Picasso zag in 1881 in ‘zijn’ Málaga, aan de Plaza de la Merced, het levenslicht. Ondanks dat hij er maar 10 jaar officieel gewoond heeft is Picasso met afstand de bekendste Malagueño. Zijn bekendste achternaam, van de twee, kom je in de stad te pas en te onpas tegen. Pablo Ruiz Picasso verhuisde op zijn 10e samen met zijn gezin naar het regenachtige a Coruña, vanuit waar Picasso uiteindelijk naar Barcelona verhuisde. In Barcelona bloeide Picasso als kunstenaar op,  en vertrok naar in die tijd de stad van de kunst; Parijs. Ondanks dat de wereldberoemde Picasso na zijn 10e jaar nooit meer in zijn geboortestad gewoond heeft,  bleef hij altijd een warme band houden met zijn geliefde Málaga.

Pablo Ruiz Picasso stak ook nooit onder stoelen of banken dat een van zijn grootste wens,  een eigen museum in ‘zijn’ Málaga was.  Dankzij één van zijn kleinkinderen en één van zijn schoondochters werd deze droom in 2003 werkelijkheid,  met de opening van het Picasso Museum van Málaga in het prachtige voormalige Buenavista Paleis. Het uitverkoren gebouw werd gebouwd als paleis voor de betaalmeester van het leger dat Málaga innam in 1487. Het gebouw heeft vervolgens verschillende renovaties ondergaan, en is gebouwd in de voor  Málaga karakteristieke stijl, een mix van renaissance en mudejar (Arabisch). In het Picasso Museum, onder de vloer, zijn ook vele opgravingen te bewonderen waaronder een muur uit de periode van de Feniciërs van bijna 3000 jaar oud!

Het Picasso Museum van Málaga bestaat uit een privé collectie van familieleden van Picasso,  en herbergt 233 kunstwerken in 11 verschillende zalen. Er is ook vaak een tijdelijke expositie te bewonderen in het Picasso Museum. Het museum is een reis door het leven van Picasso. Met tekeningen uit zijn jeugd tot aan een aantal van zijn laatste werken. Er is ook een museum in het geboortehuis van de meest invloedrijke kunstenaar van de 20e eeuw te vinden,  aan de Plaza de la Merced.  Voor zijn geboortehuis, vind je zittend op een bankje het bekende bronzen standbeeld ter ere van deze wereldberoemde Malagueño.

Tijdens de fietstour Malaga passeren wij het museum van Picasso niet, vanwege de slechte bereikbaarheid per fiets.  Wel stoppen wij tijdens de fietstocht bij zijn geboortehuis,  en het standbeeld, waar de gids je een aantal interessante anekdotes over markante Picasso zal vertellen.

plattegrond kathedraal Malaga
  • Openingstijden: Open om 10:00 uur tot 18:00 in de winter en 20:00 uur in de lente en zomer
  • Prijzen: Entree: 9€ | Tijdelijke collectie: 8€ | Op zondag vanaf 2 uur voor sluitingstijd Gratis entree!
  • Adres: Palacio de Buenavista, Calle San Agustín, 8, 29015 Málaga
  • Voor exacte openingstijden, meer informatie, en online kaartjes: officiële website Picasso Museum Málaga.
Begin chat
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?