Gibralfaro Kasteel Málaga

14e eeuws Moors Kasteel

Gibralfaro Kasteel Málaga

1024 452 Fietstour.com

Het Gibralfaro kasteel werd in de 14e eeuw door de Moren gebouwd als huisvestiging voor de soldaten en als bescherming voor het Alcazaba. Door de strategische ligging boven op de berg van Gibralfaro, afkomstig van de het Arabische Jabal-Faruk, de berg van de toren, hadden de Feniciërs er een tempel en vervolgens de Romeinen een fort/wachttoren gebouwd. Het Gibralfaro kasteel bestaat uit dubbele verdedigingsmuren, waarvan de buitenste in verbinding staat met het lager gelegen Alcazaba.

In de loop der jaren hebben zich vele veldslagen afgespeeld in en rondom het Gibralfaro. De sterke een goede constructie van het Gibralfaro was een solide verdediging van het Moorse Málaga. De legers van de Katholieke koningen hadden tijdens een maandenlange omsingeling van Málaga in 1487, meerdere aanvallen op het Gibralfaro, en de verdedigingsmuren van Malaga zien mislukken ondanks een enorme meerderheid aan mankrachten. De Christelijke legers konden Malaga pas binnen treden nadat de Moren zich in de warme zomermaand van augustus uiteindelijk door uitputting en honger moesten overgeven. Het Gibralfaro werd na de inname van Málaga samen met het Alcazaba een tijdje de residentie van de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella, en diende ook in de daaropvolgende periode als strategisch kasteel. Vanuit het Gibralfaro werd Malaga verdedigd op aanvallen van onder andere bloeddorstige piraten. Onder andere ook de Fransen hebben zich tijdens de Franse bezetting van Spanje een poosje in het veilige Gibralfaro kasteel verschanst.

Tegenwoordig herbergt het Gibralfaro kasteel een museum, en heb je vanaf de verdedigingsmuren van het fort een prachtig uitzicht over de baai en de bergen van Málaga. Het Gibralfaro kasteel bevindt zich op de gelijknamige berg. Je kan het kasteel lopend vanaf het historische centrum bereiken via een mooie route langs de oude Moorse verdedigingsmuur. Deze route gaat uiteraard wel omhoog maar is goed te belopen voor iemand met een gemiddelde conditie. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten over de stad, vooral vanaf het uitkijkpunt langs het pad heb je een mooi zicht over de stad.

Het Gibralfaro is ook met het penbaar vervoer te bereiken. Buslijn 35 gaat vanuit het centrum (Alameda Principal en Paseo de Parque) via de weg ten oosten van de Gibralfaroberg, omhoog naar het kasteel. Buskaartjes zijn te koop met contant geld bij de chauffeur (prijs: €1.35). Tijdens onze fietstocht met Nederlandstalige gids, bezoeken we het Gibralfaro niet vanwege de ligging op de top van de berg. Wel zal er vanaf verschillende plekken uitzicht zijn op het kasteel. De gids zal gedurende de fietstour informatie geven over het Gibralfaro. Wil je gelijk een mooi compleet beeld krijgen van Málaga? Reserveer dan nu onze Malaga Fietstour en je ontdekt naast alle bekende bezienswaardigheden, ook de verborgen parels van Málaga.

Málaga Gibralfaro
  • Openingstijden:0 9:00 uur tot 20:00 uur (april t/m oktober) en 18:00 uur (november t/m maart).
  • Prijzen: Volwassenen 3.50€ | Gratis toegang op zondag vanaf 14:00 uur.
Begin chat
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?