Romeins Theater van Málaga

Meer dan 2000 jaar terug in de tijd!

Romeins Theater van Malaga

793 413 Fietstour.com

Het Romeins Theater van Málaga is een van de oudste historische monumenten van de stad. Een eeuw voor Christus werd begonnen aan de bouw van het theater. De werkzaamheden duurden bijna 150 jaar, resulterend in een prachtig bouwwerk gemaakt van marmer. Bijna 2 eeuwen hebben de Romeinen in Málaga kunnen genieten van hun theater. Het theater/de locatie werd uiteindelijk onderdeel van het productieproces van de Romeinse delicatesse Garum (een gefermenteerde saus bestaande uit voornamelijk visrestanten en zout). De export van Garum vanuit de haven, leverde Málaga geen windeieren. Echter moest het theater hier wel voor wijken.

De Moren hebben na hun komst in Málaga vele materialen van het vervallen theater gebruikt voor de bouw van het Alcazaba. Dit heeft er toe geleid dat tot de jaren 50 van de vorige eeuw men een hele periode niet heeft geweten wat de lokatie was, en zelfs het bestaan van het theater. Op de fundamenten kwamen onder andere huizen te staan.
Tijdens graafwerkzaamheden op de plek in de jaren 50 van de 20e eeuw ontdekte men de voormalige hoofdingang van het Romeinse theater. Het gemeentebestuur besloot om de plek uit te graven, waardoor onder andere een groot gebouw wat het gemeentearchief, de bibliotheek, en een museum huisvestte moest verdwijnen.

Je kan de huidige staat van het Romeinse theater van Málaga zien als een reconstructie, aangezien er ook een aantal nieuwe stenen zijn gebruikt bij de wederopbouw. Ondanks dat het een fractie is van wat het in zijn hoogtijdagen was, is het Romeinse theater van Málaga een prachtig historisch monument midden in het historische centrum van de stad. Naast het opgegraven Romeinse theater bevindt zich een modern gratis museum , over vooral de Romeinse periode van Málaga.

Tijdens de fietstour in Malaga met Nederlandse gids passeren we ook het Romeinse theater. Er wordt gestopt voor interessante info over het theater, en uiteraard voor mooie foto’s  als je dat wilt!

Romeins Theater Málaga
  • Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18:00 uur
  • Prijzen: Gratis entree!