Fietstocht in Rome over de Via Appia

Fietsen door 2000 jaar geschiedenis

Via Appia Fietsroute in Rome

760 500 Fietstour.com

Het bekende spreekwoord ‘alle wegen leiden naar Rome’, verwijst naar de tientallen wegen die het roemruchtige Rome verbonden met andere Romeinse nederzettingen. De bekendste en waarschijnlijk oudste van deze wegen is het prachtige Via Appia, die Rome verbindt met de vroegere belangrijke Romeinse nederzetting; Capua (Vlakbij Napels). De Via Appia Antica is uiteindelijk zelfs verlengd naar de Adriatische kust. Aangelegd in 312 BC maakt de Via Appia een van de oudste officiële wegen in de geschiedenis.

Fietsen over de Via Appia Antica is fietsen door de historie van het overweldigende Romeinse rijk, en tevens ook door de prachtige natuur die deze regio rijk is. De prachtige keien van de Via Apica hebben zich door 2000 jaar lang regen, paard en wagens, en voetstappen van Keizers, soldaten en handelaren extra verstevigd en maken van deze historische weg een uitermate geschikt fietspad. De Via Appica is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het drukke Rome. Deze fietstocht is dus echt een aanrader als je even de rust wilt opzoeken vanuit de hectische Italiaanse hoofdstad. Er daarbij vanuit gaande dat je alle highlights en verborgen parels van Rome tijdens onze Rome Fietstour ontdekt hebt!

Je bereikt de Via Appia vanuit Rome met een metrotocht naar metrohalte; Circo Massimo, en vervolgens een korte busrit met lijn #118. het beginstuk van de Via Appia is ook toegankelijk voor auto’s en bussen, behalve op zondag waardoor dit ook voor velen een geschikte dag is om deze fietstocht te doen. Op zondag zijn er wel een aantal monumenten gesloten en het moet gezegd worden dat normaliter het verkeer op de Via Appia erg rustig is!

STart van de Via Appia Antica

Start van de Via Appia Antica

Je kunt fietsen huren bij verschillende winkeltjes aan de Via Appia, ook is het kogelijk om een georganiseerde fietstour te doen over de Via Appia met een Nederlandse gids! Deze Via Appia fietstour met Nederlandse gids vertrekt vanuit het centrum vlakbij het Colosseum. Eenmaal op de fiets bij de Via Appia valt meteen de rust op die deze historische route uitstraalt met een beetje beleving zie je hier Romeinse soldaten en legendarische figuren zoals Cesar en Petrus rondlopen.

Voetstappen van Jezus

Tijdens de fietstocht over de Via Appia zie je de nodige restanten van oude grafmonumenten, catacomben en kerken uit de Romeinse tijd. Zo passeer je tijdens het begin deze fietsroute de bekende kerk Domine Quo Vadis, met oorsprong uit de 9e eeuw, gebouwd op de plek waar Petrus in een visioen een ontmoeting met Jezus had. Petrus vroeg op deze plek aan Jezus; “Domine, quo vadis?” (Heer waar gaat u naar toe). Waarop Jezus Christus; ‘Naar Rome’ antwoordde. Deze ontmoeting gaf Petrus de moed om terug te keren naar Rome waar hij uiteindelijk als martelaar ondersteboven gekruisigd zou worden in het Circus van Nero. In deze Domine Quo Vadis kerk, bevindt zich een steen waar voetafdrukken van jezus op zouden staan.

Domine Quo Vadis Kerk

Als je vanaf deze historische kerk verder fietst kom je langs een paar Christelijke Catacomben zoals die van San Sebastiano en San Callisto. Op deze plekken werden een aantal van de eerste pauzen begraven en zijn daardoor van enorme historische waarde. Een ander monument wat je al fietsend direct zal opvallen tijdens deze indrukkwekkende fietstocht over de Via Appia is de enorme graftombe van Cecilia Metella, de schoondochter van de rijkste man van Rome. Een bezoekje aan deze imposante tombe is zeer zeker de moeite waard.

Mausoleum van cecilia Metella

Na het graf van Cecillia fiets je onder andere langs overblijfselen van het Circus Maxentius, een van de best bewaard gebleven circussen uit de Romeinse tijd. Dit Circus bevond zich vlakbij de Villa van keizer Maxentius waarvan ook nog restanten te zien zijn.

Vanaf hier kan je de fietstocht zo lang maken als je zelf wilt. Je zult nog de nodige graftombes en historische Romeinse overblijfselen uit de 4e eeuw tegenkomen tijdens je route over deze prachtige Via Appia. Wat ons betreft is een fietstocht over deze legendarische Romeinse weg een ‘must do’ tijdens je bezoek aan de stad Rome, en een perfect alternatief om even de hectiek van de stad te ontvluchten.

 

 

Begin chat
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?