Recht op compensatie?

Lees hier waar je exact recht op hebt bij vluchtvertraging

Recht op compensatie bij vluchtvertraging?

1000 666 Fietstour.com

Eindelijk is het zover! Het weekendje weg waar u zo lang naar uit heeft gekeken. Uiteraard is het weekend lekker vol geboekt, want alle highlights moeten worden bezocht. Een fietstour kan hier natuurlijk niet in ontbreken, als Nederlander is dat toch het meest vertrouwd en een leuke manier om de verborgen straatjes en plekjes te ontdekken. Totdat de luchtvaartmaatschappij roet in het eten gooit en vlucht ernstig vertraagd of geannuleerd wordt.

Recht op compensatie bij vluchtvertraging

De Europese Unie heeft een verordening ingesteld om u als consument te beschermen. Al meer dan 15 jaar zijn uw passagiersrechten vastgelegd in het Verdrag van Montreal en Verordening (EG) 261/2004. In deze Verordening is vastgelegd dat passagiers gecompenseerd dienen te worden indien er sprake is van een vertraging en/of een geannuleerde vlucht. Hieronder staat beschreven wanneer en waar u exact recht op heeft in het geval van een vluchtvertraging.

Vanaf wanneer heeft u recht op compensatie?

Als uw vlucht meer dan 3 uur vertraagd is heeft u al recht op een vergoeding voor het geleden tijdsverlies. Het belangrijkste hierbij is dat het gaat om de aankomstvertraging en niet om de vertrekvertraging. De hoogte van de vergoeding hangt samen met de vluchtafstand, en staat helemaal los van de ticketprijs. Van belang is dat het gaat om een vlucht welke vertrekt uit Europa of een vlucht die wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij. Een vlucht welke bij KLM geboekt wordt, maar door een niet Europese partner wordt uitgevoerd van buiten de EU, valt dus niet onder de regelgeving. Hiermee wordt een vlucht van New York naar Amsterdam bedoelt, welke wordt uitgevoerd door Delta Airlines.

Vlucht geannuleerd

Bij annulering van de vlucht heeft u recht op compensatie als de annulering minder dan 14 dagen voor vertraging aan u kenbaar wordt gemaakt. Mocht de luchtvaartmaatschappij een alternatief aanbieden bestaat er een mogelijkheid dat het recht op compensatie vervalt. Hieronder een overzicht met de bedragen waar u recht op heeft bij een eventuele annulering.

Vluchtafstand              Vertrek                                 Aankomst                     €
Tot 1500 km                > 1 uur eerder         of         > 2 uur later                 250
Tot 3500 km               > 1 uur eerder         of         > 2 uur later                 400
Meer dan 3500 km    > 1 uur eerder         of         > 2-4 uur later             300
Meer dan 3500 km    > 1 uur eerder         of         > 4 uur later                 600

Recht op verzorging

Als uw vertraging meer dan drie uur bedraagt, dan dient de luchtvaartmaatschappij u te verzorging aan te bieden in de periode dat u gedupeerd bent door de vertraging. Die compensatie houdt het volgende in:

– Hotelovernachting(en) indien de vlucht pas de volgende dag vertrekt.

– Vervoer van en naar de luchthaven

– Eten en drinken ten tijde van de vertraging (in normale verhouding)

Bieden ze u niets aan, en moet u zelf kosten maken? Dan kunt u zelf een accommodatie boeken en eten en drinken. Dit kunt u vervolgens achteraf met bonnetjes claimen bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Let wel op; veel luchtvaartmaatschappijen vergoeden geen alcoholische dranken, net als 4-en-5 sterren hotels.

Buitengewone omstandigheden

Een laatste voorwaarde om in aanmerking te komen voor compensatie is dat de vlucht niet is geannuleerd vanwege buitengewone omstandigheden of overmacht. Dat zijn situaties die de luchtvaartmaatschappijen niet kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld hevige sneeuwbuien, terreurdreiging of vulkaanuitbarstingen. In die gevallen, mits ze het kunnen bewijzen, hoeven luchtvaartmaatschappijen geen compensatie te betalen.

Een staking van het eigen personeel zoals in de zomer van 2018 op grote schaal gebeurde bij Ryanair is geen buitengewone omstandigheid. Compensatie aanvragen voor vertraagde vluchten worden vaak onterecht afgewezen door luchtvaartmaatschappijen vanwege buitengewone omstandigheden. Daarom bestaan claim bureaus zoals Aviclaim, zij helpen met het verkrijgen van de compensatie.

Begin chat
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?