Verklein de kans op kanker en hartziekten door te fietsen!

1024 685 Fietstour.com

Het is al vaker bewezen dat fietsen naast ontspannend en leuk, ook nog eens erg gezond is! Uit een recent onderzoek van het Londense Imperial College en de Cambridge Universiteiten blijkt bijvoorbeeld dat het dagelijks naar je werk gaan op de fiets, de kans op kanker en hartziekten drastisch verlaagt! Nou komt dit voor ons als fietsfanaten natuurlijk niet als een verrassing. Ook zullen vele stadsbestuurders erg blij worden van dit soort onderzoeken. Tijdens de huidige corona problematiek opteren veel steden voor het promoten van de fiets om zo het gebruik van het openbaar vervoer, waar de kans op besmettingen hoger liggen dan in de buitenlucht, te ontmoedigen. Mede door dit soort uitkomsten worden het fietspaden-netwerk van veel steden momenteel drastisch uitgebreid en verbeterd.

Tijdens het onderzoek dat in het The Lancet Planetary Health journal is gepubliceerd is het naar-het-werk-gaan-gedrag van 300.000 mensen tussen 1991 en 2016 bestudeerd. De resultaten van het onderzoek liegen er niet om. Op de fiets naar het werk gaan leek bij verre de meest gezonde optie. Uit de resultaten van dit langlopende onderzoek, gehouden in Engeland en Wales, lag het sterftepercentage van de fietsers in die periode 20% lager dan dat van de autogebruikers. Dagelijks fietsen naar je werk verlaagt volgens de onderzoekers de kans op dood door hartziekten met 24%. Het overlijden aan kanker wordt door het naar je werk fietsen met 16% verlaagt, en de algemene kankerdiagnoses lagen 11% lager bij de naar-werk-fietsers, dan bij de deelnemers die tijdens het onderzoek de auto gebruikten om naar het werk te gaan.

Ook het lopen naar je werk, is logischerwijs, gezonder dan met de auto. Echter kwamen de wandelaars er tijdens het onderzoek minder gezond uit dan de fietsers. Zo lagen de kankerdiagnoses van de wandelaars tijdens het onderzoek 7% lager dan bij de automobilisten. Ondanks de, voor ons niet, verrassende resultaten, gebruikten maar 3% van de onderzochten de fiets om naar het werk te gaan. 12% ging te voet naar het werk. Van de onderzochte personen stapte 19% in het openbaar vervoer, en pakte maar liefst 66% de auto om zich naar het werk te verplaatsen.

Nog maar eens een wetenschappelijk onderzoek dat het gezonde aspect van het fietsen onderstreept. Uiteraard is het fietsen in grote drukke steden natuurlijk niet zonder risico’s. Zo zijn de fietsers in het stedelijk verkeer ook met name erg kwetsbaar. Spring na het lezen van dit bericht daarom ook niet als een dolle op de fiets. Maar wees altijd extra alert en draag in de stad ook een helm, adviseren dezelfde wetenschappers! Ga je binnenkort op stedentrip, doe dan gezond, en reserveer een fietstour! Naast het gezond bezig zijn is het ook nog eens de allerleukste manier om een stad echt goed te leren kennen!

Begin chat
1
Hallo! Kan ik je ergens mee helpen?